Wednesday, May 16, 2018

ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚ ΣΑΡΑΥ


 ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚ ΣΑΡΑΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλέυσεις, ένθεν και ένθεν, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παροχή αυτοκεφάλου στην Ουκρανία (δηλ. στους σχισματικους του «πατριάρχη» του Κιέβου Φιλαρέτ Ντενυσένκο και τους άλλους της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας»). 

Με αστραπιαία ταχύτητα ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων  Αλφέγιεφ «περιάγει την θάλασσαν και την γην όλην» εξηγώντας τις θέσεις της Μόσχας, τάζοντας, «συμβουλεύοντας» και απειλώντας. Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γίνονται αποδέκτες ποικίλων πιέσεων και από τους δύο μονομάχους. Ήδη ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε την Αλβανία και αντιπροσωπεία του Φαναρίου έχει μεταβεί στην Αθήνα. Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι αιρετικοί πολιτικοί  της Ουκρανίας, τουτέστιν Παπικοί, Ουνίτες, Πεντηκοστιανοί και όχι μόνο έχουν πάρει θέση στο πλευρό των Σχισματικών!Επιδιώκουν διακαώς την παροχή Αυτοκεφάλου στους Ορθόδοξους της Χώρας! Σίγουρα, εφόσον η Αμερική επιδιώκει εδώ και χρόνια να μετατρέψει την Ουκρανία σε προκεχωρημένο της φυλάκιο, στην αυλή μάλιστα της Μοσχοβίας, δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου. 

Στο μανίκι του Κρεμλίνου υπάρχει και ένα ισχυρό κρυφό χαρτί που ονομάζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μα, θα μου πείτε, από πού ως πού; Απλούστατα το Κρεμλίνο μπορεί να κόψει, άπαξ και διά παντός, το βήχα του Φαναρίου αν καταφέρει να πάρει με το μέρος του στο Ουκρανικό τον ένοικο του Ακ Σαράυ δηλ. τον Τούρκο πρόεδρο. Αν αυτός συνταχθεί με το Κρεμλίνο, τότε οι Ουκρανοί πρέπει να αποχαιρετήσουν το όνειρο της Αυτοκεφαλίας. Το Φανάρι θα δεχτεί τόσο ασφυκτική πίεση από το τουρκικό θηρίο, ώστε δεν θα μπορέσει να βγάλει άχνα. Θυμάστε τι έγινε με την πρόσφατη τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας. Με διαταγή του πολυχρονεμένου Πατισάχ (ήγουν του Ερντογάν) το Πατριαρχείο αναγκάστηκε να συμπαραταχθεί, χωρίς περιστροφές, με το Τουρκικό κράτος. Θα καταφέρει η ρωσσική άρκτος να ενεργοποιήσει τον νεοοθωμανικό παράγοντα; Άδηλον. 

Εμείς ευχόμαστε και προσευχόμαστε να μην φτάσουμε σε πανορθόδοξο σχίσμα. Τίποτε άλλο.

No comments:

Post a Comment