Wednesday, May 16, 2018


ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΦΑΝΑΡΙΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====

Αποφασισμένο να προχωρήσει μέχρι τέλους στο θέμα της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, εμφανίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Romfea.gr φέρνει αποκλειστικά στη δημοσιότητα περιεχόμενο των διαλόγων που είχε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την αντίστοιχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το φλέγον θέμα που απειλεί να διχάσει την Ορθοδοξία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην παραχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίος, τόνισαν πως το Πατριαρχείο Μόσχας είχε όλη τη δυνατότητα κατά τις προσυνοδικές διαδικασίες, να υπογράψει για το πώς πρέπει να γίνεται παραχώρηση του αυτοκέφαλου, κάτι που ποτέ δεν έπραξε.

Επομένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εφόσον δεν υπήρξε κάποια άλλη ενέργεια, μπορεί να δώσει την αυτοκεφαλία για ενιαία τοπική Εκκλησία στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπογραμμίστηκε από την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ότι το 1688 η επαρχία Κιέβου, παραχωρήθηκε «επιτροπικώς» στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Τότε το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν εμπερίστατο και αποφασίστηκε να εκλέγεται ο Κιέβου από την Μόσχα, αλλά να είναι Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμφωνία που ουδέποτε τηρήθηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αντιπροσωπεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από την πλευρά του, τήρησε ουδέτερη στάση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα είναι σημαντικό και θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του προσεχούς Οκτωβρίου.

Ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν πως η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διευκρίνισε κατά την συνάντηση ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει η διαδικασία.

Επίσης οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενημέρωσαν τον Μακαριώτατο, πως θα μπορούσε και τώρα να εκφράσει την αντίθεσή ή την συμπαραστασή του, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε την Αντιπροσωπεία τι θέλουν από την Εκκλησία της Ελλάδος, τότε οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου υπογράμμισαν πως δεν ζητούν κάτι τώρα, αλλά όταν εκλεγεί νέος Μητροπολίτης Κιέβου να τον αναγνωρίσουν και να γίνει η τυπική ανταλλαγή των ειρηνικών επιστολών, ως είθισται.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment