Saturday, March 10, 2018

ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ


ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ουδείς έντιμος άνθρωπος διαμφισβητεί το ήθος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Πρόκειται για ακατηγόρητο κληρικό, ακτήμονα, με αδαμάντινο ήθος, ευγένεια ψυχής και ιεράρχη σπάνιας θεολογικής και θύραθεν παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της Αρχιεπισκοπίας του έγιναν πολλά και σημαντικά. Η Ομογένεια ειρήνευσε, μετά από μια περίοδο έντονης αναταραχής, και στο πρόσωπο του βρήκε τον ηγέτη που την εκπροσώπησε επάξια έναντι των Αμερικανικών Αρχών, της Αμερικανικής κοινωνίας και των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών των ΗΠΑ.

Από την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο βρέθηκε αντιμέτωπος με όσους ήθελαν να του επιβάλουν την προσωπική τους ατζέντα ή τους σχεδιασμούς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Κινήθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες που ορθώνονταν στο πέρασμά του, αλλά δεν κατόρθωσε σε όλες τις περιπτώσεις να περάσει αλώβητος.

1.) Συμμορφώθηκε πλήρως με τις οικουμενιστικές υποδείξεις του Φαναρίου. Συμμετείχε στη Σύνοδο της Κρήτης, υπέγραψε τις κακόδοξες αποφάσεις της και κατέθεσε, μάλιστα, απαράδεκτες θέσεις για τους μικτούς γάμους.

2.) Ο δεύτερος τομέας που η Αρχιεπισκοπία του Σεβασμιώτατου αμαυρώθηκε είναι η χειροτονία ακατάλληλων προσώπων ως αρχιερέων.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να προωθήσει mutatis mutandis κατάλληλα πρόσωπα. 

Ελάχιστες φορές το πέτυχε. Στις περισσότερες του επεβλήθησαν οι εκλεκτοί του Φαναρίου ή της πλειοψηφίας των αρχιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Το ερχόμενο Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος  αναμένεται να χειροτονήσει τον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Σικάγου κ. Ναθαναήλ.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σεβασμιώτατος έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτραπεί η εκλογή του Θεοφιλέστατου Ναθαναήλ. 

Όλοι γνωρίζουν ότι τελικά ο Πατριάρχης -χωρίς να φοβάται τον Θεόν και χωρίς να ντρέπεται τους ανθρώπους- επέβαλε -με ετσιθελικές και αήθεις μεθοδεύσεις- τον ευνοούμενό του. 

Σε τελευταία ανάλυση, όμως, το μυστήριο της χειροτονίας θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος.

Τι θα πράξει άραγε; 

Θα οχυρωθεί πίσω από τον διάτρητο θώρακα των διατάξεων του Συνταγμάτιου Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής ή θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες; 

Τον παρακολουθούν ο Δικαιοκρίτης, η Υπεραγία Θεοτόκος, οι Άγγελοι και οι Άγιοι από τα θεωρεία της αιωνιότητας. 

Η αδέκαστη εκκλησιαστική Ιστορία αναμένει να τον αξιολογήσει. 

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Αμερικής και επέκεινα προσεύχονται ότι θα πράξει το καθήκον του.

No comments:

Post a Comment