Monday, February 12, 2018

ΜΙΑ «ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΙΝΕΣ …


ΜΙΑ «ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΙΝΕΣ …

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Η «Ρομφαία» δημοσίευσε απάντηση της Ι. Μ. Μονής Βατοπεδίου για όσα της καταμαρτυρεί ο Αγιορείτης Αρχιμ. Γρηγορίος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Δοχειαρίου. 

Εν πρώτοις η Απάντησις έχει ένα καθαρό πλεονέκτημα: Είναι τόσο μακροσκελής που λίγοι θα την διαβάσουν. Δεύτερον, δεν χρειάζεται εμάς ο Αρχιμ. Γρηγόριος για συνήγορους του. Ο ίδιος είναι άξιος να απαντήσει στις αιτιάσεις των Βατοπεδινών που χαρακτηρίζουν τα υπ’ αυτού λεχθέντα «άδικες, πικρόχολες και συκοφαντικές κρίσεις»

Εμείς θα σταθούμε μόνο στα αναφερόμενα στον Μοναχό Ιωσήφ Βατοπεδινό, τον οποίο οι βατοπεδινοί υπερασπίζονται με πάθος. Υπερασπίζονται, με έντονο ύφος, το «χαμόγελο από την αιωνιότητα» του ρηθέντος Μοναχού και μιλάνε για «αδιαμφισβήτητα γεγονότα» και «θεόθεν σημείον». 

Ας αφήσουν κατά μέρος τις υψηλές κορώνες, τα οράματα και θάματα οι Βατοπεδινοί κι ας μας απαντήσουν, εν πρώτοις, για τα λεχθέντα από τον Μοναχό Ιωσήφ για την έκτρωση. Η υποστήριξη από αυτόν της έκτρωσης μέχρι τον τρίτο μήνα της κυήσεως, ενώπιον τριών επωνύμων μαρτύρων, σε συνομιλία που έχει μαγνητοφωνηθεί, κατά διαστροφική ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης, ΔΕΝ ξεπλένεται με τίποτε. 

Το Ευαγγέλιο καταδικάζει την έκτρωση ως φόνο, οι Άγιοι Πατέρες το αυτό βοούν και λέγουν, όπως και η Παράδοση της Εκκλησίας και ο μοναχός Ιωσήφ είχε διαφορετική άποψη. Ποιο να πιστέψουμε; 

Ούτε η λήθη ξεπλένει αντευαγγελικές πρακτικές, ούτε η πολυκαιρία τις μετατρέπει  από μαύρες σε άσπρες. 

Και κάτι τελευταίο: Προσφάτως ο Καθηγούμενος Εφραίμ Βατοπεδινός εόρτασε  τα ονομαστήριά του (28 Ιανουαρίου, του Αγίου Εφραίμ του Σύρου). Αν ρίξει μια ματιά ο ενδιαφερόμενος, στην ανάρτηση του γεγονότος στη «Ρομφαία», θα καταλάβει παραχρήμα ποιους έχει καταλάβει το κοσμικό πνεύμα. Φωτογραφίες, 45 τον αριθμόν, παρελαύνουν, κατά το βατοπεδινό ήθος, απαθανατίζοντας κάθε στιγμή και στιγμιότυπο του Εορτασμού. Ας αναγνώσει, όποιος επιθυμεί, την άποψη του Αρχιμ. Ιωήλ Γιαννακόπουλου, που αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε να φωτογραφηθεί, μετά από ένα συνέδριο σχετικό με τον Μοναχισμό, θα καταλάβει αυθωρεί τη διαφορά…

2 comments:

  1. Όπως είπε και ηγούμενος παραδοσιακής μονής του Αγίου Όρους ο Εφραίμ Βατοπαιδινός έχει πολλά "ταλέντα".Αυτή τη φορά χρησιμοποιεί το ταλέντο του για να διαστρεβλώνει τα πράγματα χρησιμοποιώντας ακόμα και τις Γραφές..
    Ο γέροντας Γρηγόριος δεν κατηγόρησε ποτέ ούτε τους Αγίους ούτε τον γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας απλά νομιζω θέλει να προλάβει την λάθος διαχείριση των πληροφοριών για τις διδαχές και τον βίο τους αλλα και την δαιμονική ψευτοευλάβεια που διακρίνει κυρίως τους φαντασιόπληκτους ακτιστοφωτιστές.

    ReplyDelete
  2. Ποιό το κακό όταν μας λέει ο ηγούμενος της Δοχειαρίου να μελετάμε την Καινή Διαθήκη και να μην αναλωνόμαστε σε προφητείες αμφιβόλου προελεύσεως,να συμμετέχουμε στα μυστήρια και να μην αρκούμάστε σε προσκυνήματα(πολλές φορές εμπορικά) να προσέχουμε τους λύκους με προβειά αλλά και τις ψευδοδιδασκαλείες;Λέτε οι Αγίοι να θέλουν να διαβάζουμε τον βίο τους και όχι το Ευαγγέλιο;Μήπως η Παναγία προτιμάει να προσκυνούμε τη ζώνη της από το να εξομολογούμαστε και να κοινώναμε ή πιστέυετε ότι ο γέροντας στην Αριζόνα λέει πως πρέπει να μαζέψουμε τρόφιμα για τον πόλεμο και έχει θυμώσει με τα άρθρα του γέροντα Γρηγορίου;

    ReplyDelete