Tuesday, February 20, 2018

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ



ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Όλα συντελούν στον εγκεντρισμό στο πνεύμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: Η Νηστεία, οι Ακολουθίες, η τέλεση του Αγίου Ευχελαίου, η κατανυκτική ατμόσφαιρα των Ακολουθιών.

Αυτό, όμως, που με βοηθά περισσότερο από κάθε τι άλλο να νιώσω ότι διανύουμε το πνευματικό πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Είναι τόσο κατανυκτική, τόσο μυσταγωγική που νιώθω ότι με συνθλίβει.

Στον Άγιο Δημήτριο, σήμερα Τρίτη, για την πρώτη Προηγιασμένη Λειτουργία.

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας τελεί καθημερινά σαρανταλείτουργο, επειδή ένας ευσεβής επίτροπος του ναού, έχασε ξαφνικά την μόλις πενήντα χρόνων κόρη του.

Τον είδα στην εκκλησία μετά που χαιρέτησα τις Άγιες εικόνες και του ευχήθηκα “Καλή Σαρακοστή” ανυποψίαστος για το δράμα που ζούσε. Το πρόσωπό του ήταν εντελώς κατεβεβλημένο. Κυριολεκτικά αγνώριστο. Μου έκανε εντύπωση και με προβλημάτισε. Ρώτησα ένα άλλο επίτροπο του ναού και μου μίλησε για την οικογενειακή και προσωπική του τραγωδία.

Βίωνε τον ανθρώπινο πόνο, στην πιο ακραία του μορφή, με τον θάνατο του παιδιού του. Θνητοί εσμέν, "πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα όσα ουκ υπάρχει μετά θάνατον", «Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις υμών».

Ο λειτουργός, ο π. Αναστάσιος Πουράκης, είναι κληρικός που εμπνέει τους πιστούς. Βαθιά ταπεινός, ανεξίκακος, πράος, ευλαβέστατος. Ψυχούλα. Έχει μια εσωτερική ευγένεια ψυχής που σκλαβωνει. 

Τα κηρύγματά του από τα πιο πνευματικά που μπορείς να ακούσεις. Του αρέσει να κάνει αγιολογικό κήρυγμα με το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς να αντιληφθούν το νόημα της αγιότητας και την ανάγκη μίμησης των Αγίων.

Μακάρι όλοι οι κληρικοί να μπορούσαν να μιλήσουν στους πιστούς με την αμεσότητα που το επιτυγχάνει ο π. Αναστάσιος.

Νομίζω ότι, αν ήταν πνευματικός, θα ανέπαυε πολλές ψυχές.

No comments:

Post a Comment