Sunday, February 25, 2018

Ο ΣΕΒ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΣΟΔΟΣΙΑΚΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ



Ο ΣΕΒ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΣΟΔΟΣΙΑΚΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ είναι -κατά γενική ομολογία- ένας από τους πιο πνευματικούς επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ουσιαστικά ταπεινός και ησύχιος ιεράρχης, παραδοσιακός, εχθρός της εκκοσμίκευσης και των νεωτερισμών.

Εμπνέει πραγματικά τους πιστούς πολύ πέραν των ορίων της Μητροπόλεως του.

Τα κηρύγματα και τα άρθρα του είναι γεμάτα παραπομπές στους Αγίους Πατέρες, ενώ παράλληλα κάνει δαψιλή χρήση Γραφικών χωρίων.
Ο Σεβ. Καστορίας συμμετείχε στη Σύνοδο της Κρήτης και -προς άφατη θλίψη των πιστών- υπέγραψε τις κακόδοξες αποφάσεις της.

Αυτό φυσικά απογοήτευσε και κατασκανδάλισε τους πιστούς, οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν ένα ομολογητή παραδοσιακό ιεράρχη, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. 

Ανέμεναν ότι θα συντασσόταν με τον Ομολογητή ιεράρχη και κορυφαίο θεολόγο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, και ήλπιζαν ότι θα αρνείτο να υπογράψει τα κακόδοξα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης και δη το διαβόητο Οικουμενιστικό κείμενο 6.

Δυστυχώς ο Σεβ. Καστορίας δεν πείστηκε να τηρήσει ορθή στάση επειδή είχε κατά νουν ότι οι συντηρητικοί Καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών -Παναγιώτης Τρεμπέλας και άλλοι- χρησιμοποιούσαν συμβατικά τον όρο Εκκλησία για το Βατικανό και τις άλλες αιρετικές παραφυάδες.

Ως εκ τούτου θεώρησε ότι δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο αν χρησιμοποιηθεί συμβατικά ο όρος “Εκκλησία” για τους αιρετικούς στα Κείμενα της Συνόδου της Κρήτης.

Ίσως, αν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος ο Σεβ. Ναυπάκτου θα είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει στους παραδοσιακούς ιεράρχες, που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κρήτης, το μέγεθος του ατοπήματος, αλλά δυστυχώς το Κείμενο 6 αφέθηκε τελευταίο για συζήτηση και δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για να συζητηθεί σε βάθος.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει καθόλου τον Σεβασμιώτατο Καστορίας και άλλους παραδοσιακούς αρχιερείς να αποσύρουν την υπογραφή τους από το Κείμενο 6.

Στην πράξη αυτό μπορεί να γίνει με μια δήλωσή τους, ή με την αποστολή εγγράφου στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ας ελπίσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος θα βρει την παρρησία να κινηθεί ορθόδοξα για να χαροποιήσει γην και ουρανόν.

No comments:

Post a Comment