Tuesday, January 23, 2018

ΤΟ ΡΑΣΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ


ΤΟ ΡΑΣΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Της κυρίας Ελένης Λωρίτου
=====

Αν εξαιρέσουμε κάποιες επαινετές περιπτώσεις, όπως ο Σεβ. Κίτρους και Κατερίνης, που ανέλαβε ολόθυμα οργανωτικό ρόλο και μεταφορά του κόσμου με πούλμαν, η Εκκλησία ήταν παρούσα ως ουραγός, για μία θέση στην εξέδρα, ως παρεξηγημένη συμπεθέρα, για τα μάτια του κόσμου. Ίσως μέχρι την τελευταία στιγμή βολιδοσκοπούσαν και ήρθαν με φερεντζέ, ως "μιξοπαρθένες." Η λέξη ακούστηκε όχι για να χαρακτηρίσει την στάση της Εκκλησίας, αλλά τους πάει γάντι. 

Αν και ήταν δύσκολο λόγω του αδιαχώρητου κανείς να κυκλοφορήσει, όχι πως εξέλιπε το ράσο με ελάχιστες και διακριτές περιπτώσεις, όμως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν ο κάθε επίσκοπος από τους παρισταμένους έφερνε μαζί του και τους κληρικούς του. Από το Άγιον Όρος ήταν παρούσα η Μονή Εσφιγμένου διά του ηγουμένου και μοναχών της. 

Όμως, όπως είπε και ο κ. Νάνης, μπορούμε και χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο και τους επισκόπους. Εμείς δεν θεωρούμε την παρουσία της Εκκλησίας ως βάρος, ως παπαδίστικο καπέλωμα, όπως και η πλειονότητα των ανθρώπων, αν λάβω υπόψιν την εκδήλωση ευλάβειας στο αντίκρυσμα ενός παπά ενός ταπεινού μοναχού. Όμως η Εκκλησία είναι απούσα από τις μεγάλες στιγμές και δεν ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο.

Στην φωτογραφία φαίνεται στο βάθος ο Λευκός Πύργος και ο χώρος που εικονίζει πρέπει να είναι πίσω από το Μακεδονία Παλλάς, ίσως και αρκετά πιό πίσω, δηλαδή σε μία μεγάλη απόσταση από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου ήταν η εξέδρα φαινόταν κόσμος μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.

No comments:

Post a Comment