Tuesday, December 12, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο διαπρεπής Καθηγητής της πυρηνικής ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Καρακατσάνης καταχώρησε, στο ιστολόγιο “Ακτίνες”, ευστοχώτατο σχόλιο, για τις κακοδοξίες του γνωστού π. Βασίλειου Θερμού.

Είναι σημαντικό ότι επιστήμονες της περιωπής του κ. Κουντουρά και του κ. Καρακατσάνη ελέγχουν τον κακόδοξο κληρικό και από επιστημονικής και από θεολογικής σκοπιάς και τον αποδεικνύουν ανεπαρκή.

Το σχόλιο του κ. Καρακατσάνη κάνει τρεις πολύτιμες επισημάνσεις:

1.) Η προβληματική επιστημονική κατάρτιση του π. Βασίλειου Θερμού είναι το έλασσον. Το μείζον ή μάλλον το παμμέγιστο είναι η διαστροφή της διδασκαλίας του Ευαγγελίου.

2.) Ο κ. Καθηγητής απονέμει τον δίκαιο έπαινο στο Γραφείο επί των αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για τη θαυμάσια δουλειά που κάνει στον αντιαιρετικό αγώνα. Παράλληλα, όμως, πολύ ορθά επισημαίνει ότι το Γραφείο αναιρεί μεν τις κακοδοξίες του π. Βασίλειου Θερμού, πλην όμως με πολλή επιείκεια, η οποία προφανώς αντενδείκνυται όταν αφορά τόσο σοβαρή παράβαση του Ευαγγελίου.

3.) Επισημαίνει, επίσης, πολύ ορθά, ότι ο π. Βασίλειος Θερμός “κατέστησε ἑαυτόν ὑπόλογον γιά βαρύ Ἐκκλησιαστικό ἀτόπημα.”  

Ερώτηση: Αυτοί που αμετανόητα και κατ’ εξακολούθηση επιμένουν να σπέρνουν κακοδοξίες, δεν πρέπει να καταγγέλλονται επί αιρέσει στη Σύνοδο για να οδηγούνται σε καθαίρεση αν είναι κληρικοί και σε αφορισμό αν είναι λαικοί;

Για δεκαετίες ολόκληρες ο π. Βασίλειος Θερμός προκαλεί την ορθόδοξη συνείδηση και σε θέματα λειτουργικής και σε θέματα δογματικής και σε θέματα ηθικής.

Δεν πρέπει η Εκκλησία να επιληφθεί, επιτέλους, της περίπτωσής του;

No comments:

Post a Comment