Thursday, December 14, 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ Α΄


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Α΄

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η κυρία Ελένη Λωρίτου καταχώρησε το ακόλουθο σχόλιο στην ανάρτηση του ιστολογίου μας Η λανθασμένη ερμηνεία του όρου “Συντεταγμένη Αποτείχιση” οδηγεί σε πλάνη”. 

Θα παραθέσουμε τμηματικά τις θέσεις του σχολίου της κυρίας Λωρίτου, πρόταση προς πρόταση, και θα τις σχολιάσουμε στη συνέχεια:

“Mε την διαφορά, κ. Τελεβάντο, ότι πριν μερικές δεκαετίες ο Οικουμενισμός αφορούσε τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και μόνον.”

Ουδέν τούτου αναληθέστερον, κυρία Λωρίτου. Ο Οικουμενισμός, τότε, αφορούσε ασφαλώς τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, αλλά αφορούσε και τον Αμερικής Ιάκωβο Κουκούζη, τον Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή με την αυλή του εν Φαναρίω, που συμπεριλάμβανε -μεταξύ πολλών άλλων- τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο και τον σημερινό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αφορούσε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας Αθηναγόρα Κοκκινάκη (έχω προσωπική γνώση του θέματος, επειδή σπούδαζα στο Λονδίνο όταν Αρχιεπίσκοπος ήταν ο Οικουμενιστής Αρχιεπισκοπος), αφορούσε τον Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνό Παπανδρέου, αφορούσε τον επίσκοπο Κρατείας -και νυν Μητροπολίτη Ιταλίας- Γεννάδιο και άλλα φυντάνια του ιδίου φυράματος του Οικουμενικού Θρόνου.

Ποιος ξέχασε την "ποιμαντική" περιοδεία του καρδινάλιου Βίλλεμπραντς στην Εκκλησία της Κρήτης, που ευλογούσε το ορθόδοξο ποίμνιο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, από τον αρχιερατικό θρόνο;

Ποιος τολμά να λησμονήσει ότι ο πολύς Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτωνας Χατζής πήγε στην Αυστραλία, την εποχή που Αρχιεπίσκοπος ήταν Ιεζεκιήλ, και είπε, στο κήρυγμά του, στο εμβρόντητο εκκλησίασμα, το αμίμητο: Είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε, εμείς θα κάνουμε την ένωση με τους Παπικούς; 

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ
________

Ο Οικουμενισμός αφορούσε, επίσης, τον Πατριάρχη Σερβίας Γερμανό από τον οποίο αποτειχίστηκε ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς για τα οικουμενιστικά του φρονήματα.

Αφορούσε προπαντός τους εθνοφυλετιστές και Οικουμενιστές της Μόσχας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο, για πενταετία ολόκληρη, να εφαρμόζουν “διακοινωνία” με τους Παπικούς. Κάτι -που όπως γνωρίζετε- οδήγησε τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς να μιλήσει για "την προδοσία του Ιούδα" εκ μέρους της Ρωσσικής Εκκλησίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΗΤΑΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΣΕ
________

Να σας υπενθυμίσω, επίσης, κυρία Λωρίτου, ότι ήδη από το 1948, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν ισότιμα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΕ.

Στη συνέχεια σταδιακά όλες ανεξαίρετα οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έγιναν ισότιμα μέλη του ΠΣΕ. Ορισμένες Εκκλησίες -σε κάποια φάση- απεχώρησαν ή συζητούσαν έντονα να αποχωρήσουν και σήμερα δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες -της Βουλγαρίας και της Γεωργίας- απεχώρησαν από τον ΠΣΕ και η Εκκλησία της Βουλγαρίας και από το διάλογο με τους Παπικούς.

Η ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΗ
______

Στην ακαδημαική θεολογία, επίσης, υπήρχαν πολλοί προβεβλημένοι Οικουμενιστές. Όχι μόνον στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας.

Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα ονόματα:
Σάββας Αγουρίδης, Αμίλκας Αλιβιζάτος, Βασίλειος Βέλλας, Βασίλειος Ιωαννίδης, Νίκος Νησιώτης, Βλάσης Φειδάς, αλλά και κληρικοί όπως ο νυν Αρχιεπίσκοπος Τιράννων Αναστάσιος, ο νυν Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο νυν Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος. 

Και ας μη ξεχνούμε ότι Καθηγητές, όπως τον Φλωρόφσκυ, τον Ρωμανίδη, τον Καρμίρη, τον Τρεμπέλα, τον Παναγιώτη Μπρατσιώτη κτλ. έδωσαν το παρόν τους στο ΠΣΕ, έστω και αν ορισμένοι από αυτούς απεχώρησαν απογοητευμένοι στη συνέχεια.

Ο Οικουμενισμός, επίσης, ανθούσε -και μάλιστα υπερβαλλόντως-, στις Θεολογικές Σχολές των Ρώσσων εμιγκρέδων του Αγίου Βλαδιμήρου στις ΗΠΑ και του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι.

Ο ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΡΑΣ
________


Σας υπενθυμίζω, ακόμη κυρία Λωρίτου, ότι ο Μητροπολίτης Πρεβέζης Μελέτιος μαζί με τον Ρωμανίδη συμμετείχαν στο διαθρησκειακό καρνάβαλο της Καμπέρρας, που διοργάνωσε ο Αρχιοικουμενιστής Αυστραλίας Στυλιανός-, ο οποίος, αφότου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε να τον εκλέξει Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μετά την παραίτηση του Κουκούζη, μας παραστάνει τον αμύντορα της Ορθοδοξίας.!!! 

Οι Οικουμενιστές -όπως γνωρίζετε-, κυρία Λωρίτου, καυχώνται, επίσης, ότι ο Παναγιώτης Χρήστου υπήρξε “τεκνίο” (των Οικουμενιστών ο όρος) του Μεγάλου Αποστάτη της πίστης μας Αθηναγόρα.

ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Η "ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ
________

Άρα, ας μη "αγιογραφούμε" την περίοδο του Αθηναγόρα ως δήθεν μια περίοδο κατά την οποία όλα ήταν ρόδινα και κατά την οποία δήθεν μόνον ο Αθηναγόρας ήταν Οικουμενιστής, με μοναδικό σκοπό να καταλήξουμε στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι τώρα χάθηκε το παν και έτσι επιβάλλεται η Αποτείχιση ως δήθεν ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης προς τον Οικουμενισμό.

Η αδιάψευστη αλήθεια, κυρία Λωρίτου, είναι ότι, όσο και να στίψουμε τον ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου αποκλείεται να εκρεύσει από αυτόν ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του, επειδή η δυνητικότητα του Κανόνα βρίσκεται στην ουσία του πυρήνα του.

Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά αληθεύει ο ισχυρισμός ότι τη δεκαετία του 1970 ο μόνος Οικουμενιστής ήταν ο Αθηναγόρας. 

Μακάρι να ήταν ο μόνος. Αυτό θα σήμαινε ότι, με την κοίμησή του, ο Οικουμενισμός θα έπνεε τα λοίσθια. Όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε άλλο παρά συνέβηκε αυτό.

*****

Θα ολοκληρώσουμε την απάντηση στο σχόλιο της κυρίας Λωρίτου, με τέσσερα μελλοντικά άρθρα, για να μην επιμηκύνουμε υπερβαλλόντως την έκταση του παρόντος άρθρου.

No comments:

Post a Comment