Thursday, August 31, 2017

ΟΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ



ΟΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με το χθεσινό άρθρο ΟΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ”, διαπιστώσαμε ότι οι αποτειχίσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο, δεν είναι συντεταγμένες.

Σήμερα θα δούμε αν είναι μαζικές.

Πόσοι, λοιπόν, είναι τελικά οι αποτειχισμένοι στον Ελλαδικό χώρο;

Μιλάμε καταρχήν για τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Θεόδωρο Ζήση, π. Φώτιο Βεζύνια και π. Νικόλαο Μανώλη.

Ύστερα έχουμε την αποτείχιση του π. Φώτιου Τζούρα στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Στη Φλώρινα αποτειχίστηκαν δύο Μονές του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Φιλώτα (π. Παίσιος Παπαδόπουλος) και η Μονή Αγίας Παρασκευής (Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Καραβάς, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καλαιτζόπουλος, Μοναχός π. Ευδόκιμος Χούντρης και Μοναχός π. Ιγνάτιος Ντούσης).

Στη Μητρόπολη Καστορίας αποτειχίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Μόδεστος Διασάκης.

Στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας αποτειχίστηκε ο π. Ιγνάτιος Σέρρας της Ιεράς Μονής Σισσίου. 

Στη Μητρόπολη Πρέβεζας αποτειχίστηκε ο μοναχός Μωυσής.

Στη Μητρόπολη Καρδίτσας αποτειχίστηκε ο Ιερομόναχος Σεραφείμ, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης Καρδίτσας και λειτουργεί στον ιδιωτικό ναό του Αγίου Βουκόλου.

Στην Μητρόπολη Ακαρνανίας αποτειχίστηκε ο μοναχός Νεκτάριος της κοινότητας Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Στη Μητρόπολη Ηλείας αποτειχίστηκαν οι μοναχές Γερόντισσα Μελάνη και Μοναχή Σεραφείμα της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Περιοχή Βουλιαγμένης Πύργου Ηλείας.

Αποτειχίστηκε, επίσης, ο ιερομόναχος Ευστράτιος Λαυρεώτης και λειτουργεί σε ιδιωτικό εξωκκλήσι κάπου στην Αττική.

Αποτειχίστηκαν, επίσης, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν, στις 20 Ιουνίου 2016, 33 μοναχοί και ιερομόναχοι του Αγίου Όρους. Άγνωστο παραμένει αν και οι 33 εξακολουθούν να είναι αποτειχισμένοι, όπως άγνωστο τυγχάνει αν και άλλοι Αγιορείτες μοναχοί προστέθηκαν στον κατάλογο των αποτειχισμένων, οι οποίοι “διά τον φόβο των Ιουδαίων” δεν ανακοινώνουν την αποτείχισή τους.

Στην Κρήτη αποτειχίστηκαν ορισμένοι ιερείς, αλλά, τελικά, μόνον ένας εξακολουθεί να είναι αποτειχισμένος.

Ο συνολικός αριθμός, επομένως, των αποτειχισμένων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο είναι μικρός.

Μιλάμε για πενήντα εν συνόλω αποτειχισμένους κληρικούς και μοναχούς.

Κοντά σ’ αυτούς -σύμφωνα με τον ισχυρισμό του π. Νικόλαου Μανώλη- υπάρχουν και άλλοι κληρικοί, οι οποίοι διέκοψαν το μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη, χωρίς, όμως, να το ανακοινώσουν, για να αποφύγουν τις συνέπειες του διωγμού που θα επακολουθήσει αν γνωστοποιηθεί η αποτείχισή τους. 

Μεταξύ αυτών που αποτειχίστηκαν, χωρίς να το ανακοινώσουν, φημολογείται ότι είναι και μια γυναικεία, αλλά και μια ανδρώα μονή στη Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση οι φανερές και οι κρυφές αποτειχίσεις που έγιναν, στον Ελλαδικό χώρο, δεν επιτρέπουν -ούτε εξ αποστάσεως- την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι είναι μαζικές.

Αφού, λοιπόν, ούτε μαζικές, ούτε συντεταγμένες είναι ποια πιθανότητα επιτυχίας έχουν;

Την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα θα δώσουμε -συν Θεώ- λίαν προσεχώς, επειδή αύριο είναι ανάγκη να αναφερθούμε στην επικαιρότητα που αφορά την Εκκλησία της Αμερικής.

No comments:

Post a Comment