Monday, May 22, 2017

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΚΑΚΟΔΟΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΠΩΝ, ΔΕΝ AΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΜΟΝΗ


Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΚΑΚΟΔΟΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΠΩΝ, ΔΕΝ AΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΜΟΝΗ

Του Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου
=====

Πρωτίστως θεωρώ σωστό να αναφέρω ότι η προτροπή να μην ασχολούμαστε με τις κακοδοξίες και τα άτοπα που είπε ο ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, προβάλλοντας ως λόγο τη δυσκολία που περνά η Εκκλησία μετά τη Σύνοδο της Κρήτης, είναι φρόνιμο να απευθυνθούν στον Ηγούμενο Εφραίμ τόσο για τη στάση του στην Κόρινθο, όσο και κατά την επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός τόσο ανεπαίσθητο σε όσους ιδιοτελώς τους στηρίζουν. Και για τις δύο περιπτώσεις πρέπει να τηρηθεί ομολογιακή στάση.

Κατ’ αρχή θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι σωστό να μακραίνει ένα διάλογος για θέματα που είναι τόσο ξεκάθαρα. Αυτά που είπε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, για την ανωτερότητα του νου έναντι της Θείας Χάριτος, αποτελούν ξεκάθαρη αιρετική πλάνη. Ας ρωτήσει όποιος αμφιβάλλει τον Επισκοπό του. Πιθανό να αντιληφθεί και την αιτία της σιωπής για τέτοια κακοδοξία.

Ίσως είναι χρήσιμο να αναφέρω ότι όταν γράφηκε το κείμενο για ανασκευή της κακοδοξίας περί ανωτερότητας του νου έναντι της Θείας Χάριτος, για πρώτη φορά δεν αναφερόταν ποιος δίδαξε την αιρετική διδασκαλία και προβλήθηκε από πλήθος ιστολογίων (με την έστω μικρή πιθανότητα ανασκευής). Αντιλαμβάνεται κανείς και τους ανάλογους σχολιασμούς. Μόλις όμως σε νέο κείμενο έγινε αναφορά στην πηγή της κακοδοξίας αυτής, επικράτησε σιωπή μεγίστη. Ποιος ήταν ο λόγος; Μα φυσικά γιατί ο διδάξας ήταν ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

Φυσικά για την άλλη κακοδοξία του για τις εκτρώσεις δεν ήταν αρκετή η σιωπή, γι’ αυτό κατέφυγαν στην αμφισβήτηση του ηχητικού ντοκουμέντου, αναφέροντας ότι επιστημονικώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνει τέλεια απομίμηση της φωνής κάποιου, γεγονός που έγινε αφορμή απαξιωτικών ύβρεων (άθλιοι συκοφάντες κλπ).

Είναι εις γνώση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και αρκετών Ιεραρχών τα σχετικά με τις κακοδοξίες και τα άτοπα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Και εις το Άγιο Όρος κάποιοι γνωρίζουν.

Όσο αφορά τις αναφορές περί τεχνολόγων και όχι θεολόγων και άλλα παρόμοια, δεν θα απαντήσω σε αυτά που αφορούν το πρόσωπό μου, αλλά μόνο στο βαθμό που αυτά σκυλεύουν την ουσία των κειμένων μου. Δεν είναι πάντως σωστό για κάποιον που ανασκευάζει ξεκάθαρη αίρεση να του αποδίδονται τόσα απαξιωτικά. Είναι αίρεση ξεκάθαρη και δεν είναι σωστό επειδή την είπε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, να γίνεται τόση προσπάθεια δικαιολόγησής της. Γενικά ομιλώ.

Έχω παρατηρήσει ότι οι πλείστοι που σχολιάζουν κείμενα που αφορούν άτοπα του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, θεωρούν υποχρέωσή τους να γίνουν εκ των προτέρων απολογητές ακόμα και κακοδοξιών του. Δηλαδή εκ των προτέρων γνωρίζομε ότι σχολιαστές αφορμούνται, όχι από το τι είπε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, αλλά πως πρέπει να δικαιολογήσουν αυτά που είπε. Ότι κι αν είπε. Αυτό καθιστά την προσπάθειά τους μονομερή και επιλήψιμη. 

Όσο αφορά την εμμονή, για την οποία πολλάκις μου έχουν καταλογίσει, όσοι τον στηρίζουν αδιακρίτως, θα ρωτήσω ποιος έχει επιμονή, εμείς που ανασκευάζομε ή όσοι με πείσμα επιμένουν να αναρτούν άτοπά του, με πρώτιστη την ιστοσελίδα vatopedi.gr;

ΠΗΓΗ:

Κατάνυξις

No comments:

Post a Comment