Thursday, March 16, 2017

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΟΝΙΣΤΡΑ



Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΟΝΙΣΤΡΑ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====



Διαβάσαμε, στον “Ορθόδοξο Τύπο”, άρθρο που τιτλοφορείται “Πιέζουν ιεράρχας να κατέλθουν στον στίβον της πολιτικής;”

Καταρχήν το άρθρο είναι αθεμελίωτο. Ουδείς ιεράρχης έχει εκφράσει τέτοια επιθυμία και όλα όσα αναφέρει το άρθρο είναι εικασίες.

Επί της ουσίας τώρα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εμπλοκή κληρικών "σταις του βίου πραγματείαις" απαγορεύεται ρητά, αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως από επτά Κανόνες Οικουμενικών Συνόδων.

Άρα είναι αδιανόητο ένας κληρικός να κατέλθει στον κομματικό στίβο σαν υποψήφιος κόμματος ή να λειτουργεί ως καθοδηγητής κομματικής παράταξης.

Τελευταία, όμως, παρατηρούνται μεγάλες αταξίες.

Συγκεκριμένα Αρχιμανδρίτης κατέβηκε υποψήφιος με πολιτικό κόμμα χωρίς μάλιστα να καθαιρεθεί από την Ιερά Σύνοδο, ενώ όταν ετέθη θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προτάθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Ο Μακαριώτατος κ. Αναστάσιος έκανε δήλωση με την οποία απέκρουσε την πρόταση επικαλούμενος, όμως, εθνικούς και πρακτικούς λόγους χωρίς να αναφέρει ότι η αποδοχή της θα τον καθιστούσε παραβάτη των Ιερών Κανόνων και άξιο καθαιρέσεως. 

Δεινός παραβάτης των Ιερών Κανόνων τυγχάνει -ως γνωστόν- και ο π. Βασίλειος Βολουδάκης που ίδρυσε και καθοδηγεί από τα παρασκήνια το κόμμα “Κοινωνία”. Δυστυχώς ο αγαπητός μας Πρωτοπρεσβύτερος παρόλον ότι, κατ’ επανάληψη και υπό πολλών ελέγχθηκε για την αντικανονική του συμπεριφορά, ως “ο παράνομος Ιούδας ουκ ηβουλήθη συνιέναι”. 

Και εμείς μεν καθηκόντως δεν θα σταματήσουμε να νουθετούμε υικά τον σεβαστό μας πρωτοπρεσβύτερο να αποστεί από την αντικανονική του πρακτική, αλλά δεν θα έπρεπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσωπικά να περιορίσουν στα ιερατικά του καθήκοντα τον παρανομούντα κληρικό;

Παρομοίως ο “Ορθόδοξος Τύπος”, που ιδρύθηκε για να πολεμά τον Οικουμενισμό, δεν θα έπρεπε να εκδιώξει κλωτσηδόν από τη συντακτική του επιτροπή τον π. Βασίλειο, αφού ο παποκαισαρισμός δεν είναι ούτε εξ αποστάσεως συμβατός με την ορθόδοξη πίστη και παράδοση;

No comments:

Post a Comment