Sunday, March 6, 2016

ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με απερίγραπτη χαρά οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί διάβασαν την επιστολή που απέστειλε ο Πατριάρχης Ειρηναίος εκ μέρους της Εκκλησίας της Σερβίας προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Πρόκειται για πατερικής πνοής κείμενο που ανέπαυσε απολύτως τη συνείδηση των πιστών.

Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας πως, αν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο τηρηθούν όλα όσα  διαλαμβάνει η επιστολή του Σέρβου Πατριάρχη, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα είναι μία ευλογημένη Ορθόδοξη Σύνοδος και θα συγκαταριθμηθεί στις Συνόδους της Ορθοδοξίας που έχουν οικουμενικό κύρος.

Η χαρά μας, όμως, από την ανάγνωση της επιστολής μετριάζεται επειδή εστάλη τον Ιούλιο του 2015 και στο μεταξύ συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα. 1.) Συνήλθε η ε΄ Προσυνοδική Διάσκεψη και 2.) ο Πατριάρχης Ειρηναίος παρεβρέθηκε στη Σύναξη των Προκαθημένων. Και στις δύο περιπτώσεις η Εκκλησία της Σερβίας δεν έθεσε τα θέματα που θίγει η επιστολή προς συζήτηση. 

Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες διά των αντιπροσώπων τους στην ε΄Προσυνοδική Διάσκεψη δέχτηκαν το κακόδοξο κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Εκκλησίας με τους ετερόδοξους, ενώ το ίδιο έκανε ο Πατριάρχης Ειρηναίος στη Σύναξη των Προκαθημένων. 

Αλλά πώς δεν έρχεται το κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους σε ευθεία αντίθεση με όσα διαλαμβάνει η επιστολή του Πατριάρχη των Σέρβων προς τον Παναγιότατο;

Τι να υποθέσουμε ότι συμβαίνει; Η Εκκλησία της Σερβίας υπαναχώρησε από τις ορθόδοξες θέσεις της και έκυψε τον αυχένα στο βωμό του οικουμενισμού ή εξακολουθεί να παραμένει αταλάντευτη στις επάλξεις της Ορθοδοξίας και θα τηρήσει ορθόδοξη στάση στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και θα απαιτήσει να αποσυρθεί το κακόδοξο κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης;

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο το οικουμενιστικό κείμενο να απορριφθεί από την Εκκλησία της Σερβίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

No comments:

Post a Comment