Tuesday, September 29, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ Η ΟΓΔΟΗ ΚΑΙ Η ΕΝΝΑΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ Η ΟΓΔΟΗ ΚΑΙ Η ΕΝΝΑΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κεραυνός εν αιθρία ή μάλλον άνθηση αμυγδαλιάς στο καταχείμωνο υπήρξε η πρόταση του Μακαριότατου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ώστε η μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος να αναγνωρίσει ως ογδόη Οικουμενική την Σύνοδο που δικαίωσε τον Μέγα Φώτιο το 879-880 και ως εννάτη Οικουμενική τη Σύνοδο που δικαίωσε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά το 1351.

Αυτή είναι αφ’ εαυτού ενέργεια που αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει λόγο συγκλήσεως και θα αποκτήσει βαρύνοντα λόγο στη ζωή της Εκκλησίας.

Με τα σημερινά δεδομένα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος βρίσκεται εκτός του πνεύματος της Ορθοδοξίας και του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας και έχει πέσει σε πλήρη ανυποληψία στη συνείδηση των πιστών επειδή θα ασχοληθεί με ήσσονος σημασίας θέματα, θα παρακάμψει τα ουσιαστικά που ζητούν επιτακτικά λύση και θα προσπαθήσει να επιβάλει τον Οικουμενισμό ως την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας.

Ο Θεός να φωτίσει τον Παναγιότατο και τους Μακαριότατους αρχηγούς των Ορθοδόξων Εκκλησιών να αποδεχθούν ασμένως την πρόταση του Σέρβου Πατριάρχη.

Ευχαριστούμε τον Σεβ. Πειραιώς που με τη συγχαρητήρια επιστολή του γνωστοποίησε την πρόταση στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης πρέπει να ευχαριστήσουμε, επίσης, και τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιο (Γιέφτιτς) ο οποίος πιθανότατα είναι ο εμπνευστής της πρότασης του Σέρβου Πατριάρχη.

No comments:

Post a Comment