Tuesday, September 29, 2015

ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΟΥ Β΄ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ



ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΟΥ Β΄ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Όπως μεταδίδει το ιστολόγιο eparhija prizren.org  ο καθαιρεθείς και αναθεματισθείς στις 29.5. ε.έ. από την Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας Σεβ. Αρτέμιος (Ραντοσάβλιεβιτς) προχώρησε, δυστυχώς, κι άλλο στον κατήφορο του Σχίσματος, αφού στις 30 Αυγούστου προέβη σε καινούργια «χειροτονία», μαζί με τον, επίσης υποστάντα τα ίδια επιτίμια, «χωρεπίσκοπο» Λοζάνσκυ Νικόλαο. 

Συγκεκριμένα «χειροτόνησαν» τον ιερομόναχο Μάξιμο (Μπλαγκόγιε) Νοβάκοβιτς ως «χωρεπίσκοπο» Νοβομπρέντσκυ και Πανόνσκυ. Αυτό έλαβε χώραν την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 στην πόλη Λιούλιατς της Σερβίας στη Μονή Ιωάννου του Προδρόμου, που κατέχουν οι οπαδοί του. Μάλιστα ανάρτησαν κι εκατοντάδες φωτογραφίες στο ως άνω ιστολόγιο που πιστοποιούν του λόγου το ασφαλές. 

Ο πρώην επίσκοπος Πρίζρεν Αρτέμιος, ελληνομαθής, με διδακτορικό του ΕΚΠΑ, μαθητής του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ξεκίνησε πολεμώντας τον οικουμενισμό, πράγμα και σωστό και πρέπον και προσάδον στις διδαχές του Αγίου Ιουστίνου. Όμως μετά το 2010 έφτασε στο άλλο άκρο, κατέληξε δηλαδή να δημιουργήσει δική του σχισματική ομάδα, αποκομμένη από την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Ο γράφων αισθάνεται πολλή πικρία και γράφει περίλυπος τις γραμμές αυτές, διότι γνώρισε εκ του σύνεγγυς τον τότε ιερομόναχο Αρτέμιο, όταν σπούδαζε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1970. Αργότερα ο ιερομόναχος Αρτέμιος επέστρεψε στην πατρίδα του κι έγινε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τσέρνα Ρέκα. Χαρήκαμε πολύ όταν μάθαμε ότι ο σεμνός κι ευσεβής ηγούμενος αναδείχθηκε επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης. Όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια  της δεκαετίας του 1990, με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, έμεινε εκεί κι αντιμετώπισε το μένος των Αλβανών. Μόλις γλύτωσε από το θάνατο όταν Γερμανοί στρατιώτες τον έσωσαν από τους Αλβανούς φονιάδες του Ουτσεκά στο Πρίζρεν. 

Η συνέχεια είναι γνωστή. Έφτασε μέχρι το Σχίσμα. Προέβη σε δύο ανυπόστατες «χειροτονίες» εις πείσμα των ιερών κανόνων. Καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία ΔΕΝ τον αναγνωρίζει. Ας ευχηθούμε οι ευχές του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς να έχουν σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του πολιού γέροντος Αρτεμίου κι όλων των οπαδών του στην Εκκλησία. Εμείς ας προσευχηθούμε θερμά στο Δομήτορα της Εκκλησίας να λαλήσει αγαθά στην καρδία του δούλου του Αρτεμίου έστω και τώρα, την υστάτη.

No comments:

Post a Comment