Sunday, September 27, 2015

ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΚΑΚΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ



ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΚΑΚΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, τον ξακουστό άσκητή της Πάφου. Συγκεκριμένα γιορτάζουμε την Ανακομιδή του τιμιού αυτού λειψάνου. Όπως φανερώνεται μέσα από τα κείμενά του ο Έγκλειστος Άγιος υπήρξε, συν τοις άλλοις, κραταιός πολέμιος των αιρέσεων. 

Από το Β΄ τόμο των Συγγραμμάτων του και το έργο του Βίβλος των Κατηχήσεων σταχυολογούμε ένα απόσπασμα (Κατήχησις ΙΕ΄). Αναφέρει ο Άγιος ότι ο Σατανάς, από φθόνο, έσπειρε ζιζάνια ποικίλων αιρέσεων. Αναφέρει ονομαστικά τους Αρειανούς, Νεστοριανούς, Μακεδονιανούς (Πνευματομάχους) και Ιακωβίτες (Μονοφυσίτες). Οζώδη ονόματα και μυσαρά δόγματα, σημειώνει, έχουν οι αιρετικοί. Παραλείπει, χάριν συντομίας, ο Άγιος να αναφέρει άλλες αιρετικές ομάδες (όπως τους Παπικούς) πράγμα το οποίο πράττει σε άλλα έργα του. 

Αναφέρεται στη σύναξη των Αγίων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, τους οποίους επαινεί ως καλούς ποιμένες και γεωργούς άοκνους, οι οποίοι εμείωσαν το σκότος της ασέβειας, ξερίζωσαν τ’ αγκάθια της βλασφημίας, απέκρουσαν τα κύματα των αιρέσεων, έδιωξαν κι αφόρισαν, σαν ποιμένες, τους λύκους από τα πρόβατα και έρριψαν στη γη και καταπάτησαν τα ληρώδη δόγματα των αιρετικών. 

Έτσι, με τη γλώσσα της αλήθειας, μιλάνε οι Άγιοι για τις κακοδιδασκαλίες και τους κακοδιδασκάλους. Δεν συμπροσεύχονται μαζί τους, ούτε τρωγοπίνουν και συσκέπτονται μετ΄ αυτών ακάρπως κι αλυσιτελώς επί μονίμου βάσεως, ούτε τους χαϊδεύουν τ’ αυτιά με κολακείες του τύπου «όλοι το ίδιο είμαστε», μήτε προωθούν με όλα τα μέσα το λαϊκό οικουμενισμό. Καιρός να τ’ ακούσουν όλ’ αυτά οι οικουμενιστές, που αγωνίζονται νυχθημερόν, πορευόμενοι αντίθετα με το δρόμο των Αγίων. «Προς κέντρα λακτίζουν»!

No comments:

Post a Comment