Sunday, November 9, 2014

Ο ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ



Ο ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====

Γράφει o κ. Θ. Ι. Ρηγινιώτης, στο Amen.gr, σε άρθρο του που επιγράφει “Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο άγιος Νεκτάριος”:

“Οι Βενιζελικοί αρχιερείς Μελέτιος Μεταξάκης και Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ήταν φιλικά διακείμενοι προς τον άγιο Νεκτάριο.”

Τα ακριβώς αντίθετα, όμως, μαθαίνουμε όταν διαβάζουμε, στη Romfea.gr., άρθρο του κ. Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου, Αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών:

“Δεν περνά πολύς καιρός, και αντιμετωπίζει νέα δοκιμασία. Όταν δηλαδή αφικνείται στην Αίγινα ο εισαγγελέας Πειραιώς, για να ερευνήσει εκ του σύνεγγυς την καταγγελία της «κερούς» (μιας γυναίκας που διέβαλε τον Άγιο Νεκτάριο στη Σύνοδο και στις Εισαγγελικές αρχές για … ηθικά παραπτώματα στη Μονή της Αίγινας).

Όταν δηλαδή το ανοίκειο και βέβηλο χέρι του (συναδέλφου, φευ!) εισαγγελέα Πειραιώς, με πρωτοφανή βαναυσότητα και χωρίς να σεβαστεί τα επισκοπικό του αξίωμα, τον «ταρακουνά» από το αγιασμένο ράσο του για να του αποκαλύψει που κρύβει τα κατά την καταγγελία της «κερούς» εξώγαμα και που είναι το «χαρέμι» του.

Για εξέταση της ίδιας καταγγελίας, καταφθάνει στην Αίγινα ο εν τω μεταξύ ανελθών στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μελέτιος, ο οποίος, οξύθυμος ων, με τη σειρά του, φέρθηκε με περισσή σκληρότητα στον Άγιο Νεκτάριο.”

Στο άρθρο του κ. Βασίλη Χαραλάμπους “Η εκκοσμικευμένη υπόδειξη του Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη προς τον Αγιο Νεκτάριο” μαθαίνουμε, επίσης, ότι στο βίο του Αγίου Νεκταρίου που συνέγραψε ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος αναφέρεται ότι:

“Ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, είχε μεταβεί στην Αίγινα για αποτρέψει τον Άγιο Νεκτάριο, να ολοκληρώσει το κτίσιμο του Μοναστηριού. Χαρακτηριστική ήταν και παρατήρηση υπόδειξή του, για να σταματήσει το κτίσιμο: «Τι κάνεις εδώ; Μοναστήρι κτίζεις τώρα; Δεν βλέπεις ότι τόσα εξωκκλήσια γύρω εδώ ερήμωσαν; Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή».

Ο Άγιος Νεκτάριος, ο «ένθεος θεράπων Χριστού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Απολυτίκιόν του, την εκκοσμικευμένη υπόδειξη αγνόησε και συνέχισε την ολοκλήρωση του Μοναστηριού.

Η επίσημη αναγνώριση της Μονής έγινε μετά την κοίμηση του Αγίου στις 15 Μαΐου 1924.”

Αφήνω στην κρίση του κάθε νοήμονα αναγνώστη πόσο φιλικά διακείμενος προς τον Αγιο Νεκτάριο ήταν ο νεωτεριστής και οικουμενιστής Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης.

Να προσθέσουμε μάλιστα ότι ο νεωτεριστής Πατριάρχης δεν είναι μόνον στον Αγιο Νεκτάριο που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα αλλά και στον Αγιο Νικόλαο Πλανά, επειδή δεν είναι μόνο τα μοναστήρια που δεν του άρεσαν. 

Υπείκων στου διαβόλου τα κελεύσματα απαγόρευσε και την τέλεση αγρυπνιών! Κι αυτές τον ενόχλησαν!

Γεγονός που προκάλεσε άφατη θλίψη στον Αγιο Νικόλαο Πλανά ένα πρόβλημα που ξεπέρασε με πολλή προσευχή.

Αυτός ήταν ο Μελέτιος Μεταξάκης! 

Πλην όμως ο π. Σωφρόνιος Μιχαηλίδης, όργανο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, όχι μόνον έγραψε στην Ιστορία των Μητροπόλεων Κιτίου και Λεμεσού λίαν εγκωμιαστικά λόγια για τον νεωτεριστή Πατριάρχη, αλλά και διοργάνωσε Συνέδριο για να τιμήσει τον οικουμενιστή Πρωθιεράρχη.

No comments:

Post a Comment